Ανέβηκαν οι τόνοι για την παρουσίαση της μελέτης των σκιαδίων στο Ενετικό Λιμάνι!

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, αναφορικά με την παρουσίαση της β’ φάσης της μελέτης για τα σκιάδια στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

«Η μελέτη αφορά μία παρέμβαση που συζητείται τόσα χρόνια και θα αλλάξει το παραλιακό μέτωπο. Θερωρώ απαράδεκτη την ενέργεια να προχωρήσει σε μία απευθείας ανάθεση με 35.000 ευρώ, απαξιώνοντας τις διαδικασίες που αφορούν αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Οι διαγωνισμοί αυτοί δεν είναι εκθέσεις ιδεών, ιδιαίτερα αυτοί που αφορούν το δημόσιο χώρο! Κρίνω απαράδεκτη την απουσία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Καυχόμαστε για τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα στα Χανιά μόνο όταν μας εξυπηρετεί. Απαξιώσατε την Αρχιτεκτονική Σχολή! Για λόγους ευαισθησίας ως αρχιτέκτονας είπα χθες ότι δεν θα τοποθετηθώ επί της μελέτης. Όμως, ως δημοτικός σύμβουλος έχω να πω ότι πρόκειται για μία μελέτη που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και δεν λύνει το αισθητικό θέμα. Πολλοί συνάδελφοι μου είπαν ότι δεν είναι δυνατόν να υπερηφανευόμαστε για την εφαρμογή αυτής της μελέτης στην πόλη μας. ΑΠορώ πως η Αρχαιολογία άλλαξε στάση στο θέμα της χρήσης γαλβανιζέ μετάλλων όταν τα απαγόρευε. Έχουμε μεγάλη ευθύνη και δεν μπορούμε να παραμυθιάζουμε τον κάθε ενδιαφερόμενο. Θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε και να μπούμε στη διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Διαβούλευση δεν μπορεί να γίνει μόνο με υπαλλήλους του Δήμου!», είπε ο κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Το λόγο πήρε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης 100/5, Γιώργος Σχοινοπλοκάκης, σημειώνοντας… «Ήταν μία φτωχή παρουσίαση σε σχέση με τον πλούτο του λιμανιού μας, αρχιτεκτονικό και οικονομικό. Θέλω να μάθω πόσο πληρώσαμε τη μελέτη αυτή που είναι μία εργασία πέντε ημερών ενός πρωτοετή φοιτητή. Ήταν μία αντιγραφή και επικόλληση από σχέδια που κυκλοφορούν σε ένα σωρό ιστοσελίδες».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Χανίων, ο οποίος απαίτησε από τον κ. Σχοινοπλοκάκη να ζητήσει συγγνώμη τον καθηγητή Καλογήρου. «Απαξιώσατε και δεν τοποθετηθήκατε στην παρουσίαση της μελέτης. Φτωχή είναι η δική σας προσέγγιση και όχι του κ. καθηγητή. Δεν σας αρέσει ο αντίλογος. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ποιότητα της εργασίας που έγινε γι’ αυτή τη μελέτη», πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας.

«Υπάρχει διαφορά από την απευθείας ανάθεση και την προγραμματική σύμβαση. Αναληθώς αναφέρατε ότι κόστισε 35.000 ευρώ, γιατί τα χρήματα πάρθηκαν από κωδικό του προϋπολογισμού του 2016 και είναι περίπου 27.000 ευρώ! Είχα την αποφασιστικότητα να προχωρήσω κάποια πράγματα. Δεν κρύβομαι πίσω από διαδικασίες δύσκολες, ούτε διαβουλεύσεις, ούτε πετάω τη μπάλα στην εξέδρα. Ως Αντιδήμαρχος το 2004 συμμετείχατε στην επιτροπή και τονίζατε την άμεση υλοποίηση της πρότασης Ρωμανού – Καλογήρου για τα σκιάδια. Τώρα σας φαίνονται λίγα τα σχεδόν διπλάσια τετραγωνικά της μελέτης που παρουσιάστηκε; Γιατί δεν προχωρήσατε στην εφαρμογή της μελέτης αυτής τότε; Υπήρχε απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΚΑΣ, αλλά δεν το κάνατε! Ο κ. Καλογήρου επιλέχθηκε γιατί γνώριζε που μπορεί να βελτιωθεί η πρώτη μελέτη, στην οποία επίσης συμμετείχε. Αυτό λοιπόν που παρουσιάστηκε ικανοποίησε τους αρχιτέκτονες που γνωρίζω, αλλά και τους καταστηματάρχες. Αυτό φοβόσαστε, ότι εμείς είμαστε ικανοί να προχωρήσουμε», ήταν η απάντηση του Αντιδημάρχου Χανίων και Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Μιχάλη Βλαχάκη.

Μετά τα όσα είπε ο κ. Βλαχάκης και την αναφορά στην εποχή που ήταν Αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας Κυριάκου Βιρβιδάκη, υπήρξε σφοδρή αντίδραση από πλευράς του κ. Παπαδογιάννη, ο οποίος ζήτησε δευτερολογία επί προσωπικού, βάλλοντας φραστικά εναντίον του Αντιδημάρχου, ενώ προς στιγμή σηκώθηκε να αποχωρήσει από τηυν αίθουσα.

Μετά από περίπου πέντε λεπτά κι ενώ αντηλλάγησαν βαριές εκφράσεις ανάμεσα στους δύο, υπήρξε παρέμβαση τόσο του Δημάρχου, όσο και του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και τα πνεύματα… κατευνάστηκαν.

Λίγο αργότερα πάντως, σε σχετική ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Σχοινοπλοκάκης έγραψε… «26.532 ευρώ πληρώνει ο Δήμος Χανίων για δύο μεταλλικά προκατασκευασμενα περίπτερα των έξι τετραγωνικων μέτρων. Με μικρότερο κόστος αγοράζεις διαμέρισμα ανά τ. μ στο Κολωνάκι…»