Αρτ. Κουτσαυτάκης: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα!

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα.

Πιστεύω όλοι γνωρίζουν ότι η φροντίδα, η περισυλλογή, η περίθαλψη, η νοσηλεία, τα εμβόλια, η ηλεκτρονική σήμανση, ακόμη και η διαδικασία της υιοθεσίας είναι, βάσει νόμου, αρμοδιότητες και ευθύνη του κάθε Δήμου.

Όπως και στους περισσότερους Δήμους, έτσι και στο Δήμο Χανίων , υπάρχουν πολλά αδέσποτα. Και λογικό είναι οι άνθρωποι να διαμαρτύρονται, γιατί κάποιο σκυλί, ίσως το οποίο μπορεί να είχε κακοποιηθεί στο παρελθόν, ή να φοβήθηκε για οποιοδήποτε λόγο, να δάγκωσε κάποιον περαστικό είτε πεζό, είτε επιβαίνοντα σε δίκυκλο.

Λογικό είναι επίσης κάποιοι άνθρωποι να διαμαρτύρονται γιατί κάποιες αγέλες προκάλεσαν ζημιά σε παραγωγικά ζώα. Και φυσικά εμείς σαν φιλοζωικό σωματείο τους καταλαβαίνουμε απόλυτα και δεν είναι σκοπός μας να προφυλάξουμε μόνο τα αδέσποτα, αλλά και τα παραγωγικά ζώα. Όμως εδώ τίθεται το ερώτημα;

Τι κάνει ο Δήμος Χανίων και ο κάθε Δήμος; Κυνοκομείο δεν φτιάχνουν, άλλωστε κάποιοι τα έχουν παντού βαπτίσει «κολαστήρια» και σίγουρα θα μας δείξουν και ανάλογες φωτογραφίες. Είναι πολύ εύκολο άλλωστε…

Δε μας έδειξαν ποτέ όμως τι γίνεται στο εξωτερικό, που καταλήγουν αυτά τα σκυλιά; γιατί δεν υπάρχουν αδέσποτα; τι νόμοι ισχύουν εκεί; δεν μας έδειξαν ποτέ συνεντεύξεις ανθρώπων που έχουν τους σκύλους τους για να ικανοποιούν τις ερωτικές τους ορέξεις ενώ θέλουν να δημιουργήσουν ακόμη και κόμμα κτηνοβατών κλπ.

Θα μου πεις ένα κυνοκομείο θα λύσει το πρόβλημα; Ασφαλώς όχι. Όμως εκεί μπορεί να φιλοξενηθούν τουλάχιστον τα νεογέννητα, ώστε να μην τα πετάνε στους δρόμους, στους κάδους και όπου αλλού μπορείς να φανταστείς. Κάποιοι φιλόζωοι που δεν θέλουν τα κυνοκομεία θα εκφράσουν την άποψη ότι εκεί μέσα θα πεθάνουν από μόρβα και άλλες αρρώστειες.

Αλήθεια πόσα από αυτά που πετάχτηκαν στους δρόμους έχουν ζήσει; Εμείς την ζωή στο δρόμο τη ονομάζουμε.. στο «δρόμο της κόλασης». Δεν είναι τυχαίο ότι τα αδέσποτα ζουν κατά μέσο όρο από ένα έως ενάμισυ χρόνο…..

Από εκεί λοιπόν, από τα κυνοκομεία και ενώ είναι κουτάβια ακόμη, μπορούν να γίνουν ανάλογες δημοσιεύσεις δημόσιες, ώστε να υιοθετηθούν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, από οικογένειες που θα παρακολουθούμε την πορεία και την εξέλιξη του κάθε ζώου μέσα από φωτογραφίες ή ανάλογα βίντεο.

Παράλληλα μπορεί ο κάθε Δήμος να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα και να στηρίξει οικονομικά τους συντοπίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στείρωση στο ζώο τους.

Έτσι λοιπόν τουλάχιστον θα περιοριστεί αυτό το κακό και όχι κάθε μέρα να πολλαπλασιάζονται τα αδέσποτα είτε από κουτάβια, είτε από ενήλικα σκυλιά, που κάποιοι πετούν στους δρόμους επειδή τα βαρέθηκαν, ή δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.


Ο κ. Κουτσαυτάκης είναι πρώην Α.Δ. Χανίων και μέλος της Περιβαλλοντικής Φιλοζωικής Δράσης Πλατανιά

One Reply to “Αρτ. Κουτσαυτάκης: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα!”

  1. Επειδή, όσα πολύ σωστά προτείνει ο Κος Κουτσαυτάκης, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, θέτω το εξής πιθανό : Αν κάποιος την ώρα που δαγκώνεται από κάποιο αδέσποτο σκυλί σηκώσει ένα ραβδί και το χτυπήσει στο κεφάλι, το πιθανότερο είναι να του επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία περί προστασίας των ζώων. Αν το συμβάν αφορούσε άνθρωπο προς άνθρωπο, τότε θα καταδικαζόταν αυτός που έκανε την επίθεση, επειδή ο δαγκωμένος (στο αυτί) γύρισε και τον χτύπησε ενώ βρισκόταν σε άμυνα ! Πολύ φοβάμαι τα χειρότερα με τις αδέσποτες αγέλες !!!!

Comments are closed.