«Αυτοκινητόδρομος» Κρήτης και κάμερες καταγραφής ταχύτητας!

Ασφαλώς φίλοι μου πολλοί από εσάς δε γνωρίζετε ότι στο δρόμο μας (ΒΟΑΚ) έχουν τοποθετηθεί (36) σταθερές κάμερες καταγραφής ταχύτητας και μάλιστα σε μια απόσταση μόλις (225) χιλ/τρων.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ στους αυτοκινητόδρομους τους πραγματικούς και όχι τους «καρόδρομους» πόσες έχουν τοποθετηθεί;

Π.χ, στην «Εγνατία Οδό» μήκους (670) χιλτρων μόλις (15), ενώ σε σχετικό δημοσίευμα μέσου κοινωνικής δικτύωσης (dete. gr της 3/3/2017), αναφέρεται ότι σε πολλούς νέους αυτοκινητόδρομους (Κορίνθου-Πατρών,Ιόνια Οδός,Ε-65 κλπ), δεν υπάρχει ουδεμία σταθερή κάμερα καταγραφής ταχύτητας.

Ναι καλές είναι οι κάμερες, καλός ο έλεγχος για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά είναι σκανδαλώδη τα όρια ταχύτητας, που σε πολλά σημεία, έχουν καθορίσει.

Π.χ. στο Πλατάνι Χανίων, όπως ερχόμαστε από Ρέθυμνο, έχει πινακίδα πριν την κάμερα 80 χιλ/ώρα και σε λίγα μέτρα 60 χιλ/τα/ώρα, μάλιστα ελάχιστα μέτρα πριν την κάμερα και ενώ υπάρχει στροφή και δέντρα που περιορίζουν την ορατότητα της πινακίδας.

Παρόμοια περίπτωση υπάρχει στη Παχιά Άμμο αλλά και σε πολλά σημεία ακόμη…

Ο δρόμος είναι προβληματικός, στενός και με κακοτεχνίες, ενώ τα όρια ταχύτητας σε πολλά σημεία του μικρότερα του επαρχιακού δικτύου.

Την καλοκαιρινή περίοδο η κίνηση είναι πολύ αυξημένη, οι ξένοι επισκέπτες μας κινούνται συνήθως στο μέσον της οδού και πολύ αργά δημιουργώντας ουρές ατελείωτες, ενώ νταλίκες και λεωφορεία, λόγω του όγκου τους,»εμποδίζουν» μια προσπέραση εκεί που επιτρέπεται.

Έτσι λοιπόν για να πας Χανιά-Ηράκλειο ή το αντίστροφο, ας πούμε για λόγους υγείας, θέλεις μισή μέρα.

Δεν ξέρω αν έχουν σκεφτεί οι υπεύθυνοι ότι με τέτοια όρια ταχύτητας, εκεί που δεν πρέπει,προκαλούν τους οδηγούς να ανακόψουν ταχύτητα πριν την κάμερα και στη συνέχεια να αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα για να ανακτήσουν το χαμένο χρόνο.

Κύριοι υπεύθυνοι αλλάξτε τα όρια ταχύτητας και κάντε τα ρεαλιστικά, αφού για να δούμε δρόμο της προκοπής θα περάσουν πολλά έτη.

Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε τους οδηγούς και θα συμβάλετε στην αποφυγή πολλών τροχαίων ατυχημάτων.

Εκτός αν βέβαια «εξυπηρετεί» αυτή η κατάσταση και οι κάμερες λειτουργούν όχι για να αποτρέψουν, αλλά για να «εισπράξουν»…

Αρτέμης Κουτσαυτάκης
πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων