Ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

Ισχυρό ενδιαφέρον κι από άλλους πετρελαϊκούς κολοσσούς εκδηλώνεται για τις έρευνες υδρογονανθράκων ιδίως στις θαλάσσιες περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση δίνει το σήμα στους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των πετρελαϊκών επενδύσεων.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η ιταλική ΕΝΙ, η ισραηλινή Delek και η αμερικανική Noble σκανάρουν… κάθε δεδομένο και κάθε πληροφορία για τους ανοικτούς διαγωνισμούς της παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στα δύο προαναφερόμενα «οικόπεδα» της Μεγαλονήσου καθώς και εκείνου του Ιονίου. Έμφαση δίνεται όμως στο Λιβυκό Πέλαγος, όπου τον διαγωνισμό έχουν προκαλέσει οι πολυεθνικές της Total και ExxonMobil μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Το Reuters μεταδίδει πως η ιταλική ΕΝΙ που κάνει γεωτρήσεις στην Αίγυπτο, αγόρασε πακέτα σεισμικών δεδομένων της Κρήτης προκειμένου να τα μελετήσει. Αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr, αρμόδιοι αξιωματούχοι, αναζητούν στοιχεία για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους.

Ως γνωστόν η καταληκτική περίοδος υποβολής προσφορών για τα τρία «οικόπεδα» είναι στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, όπως οι ENI, Delek, Noble, Total και ExxonMobil, που βρίσκονται στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου συμμετέχοντας σε έρευνες από το Ισραήλ και την Κύπρο μέχρι και την Αίγυπτο κι έχοντας σχεδιάσει δεκαπενταετή και πάνω  επιχειρηματικά πλάνα δεν αποκλείεται εφόσον διαπιστώσουν γεωλογικά ενδιαφέροντας δεδομένα να χτυπήσουν… και τους ελληνικούς διαγωνισμούς. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) που είναι αρμόδια για τις διαδικασίες και γύρω στον Μάιο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τους προτιμητέους επενδυτές.

Πηγή: Euro2Day.gr