Με υπερηφάνεια για τη Μακεδονία! Οι Κρητικοί έκλεψαν την παράσταση στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, λίγα μόλις 24ωρα πριν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, με τους διοργανωτές να υπολογίζουν ότι συγκεντρώθηκαν πάνω αό 500.000 πολίτες.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και των ΑΝΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μεταξύ των οποίων η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος με ομιλία του οποίου ξεκίνησε το συλλαλητήριο.

Αρκετοί ήταν οι Κρητικοί που ανέβηκαν στη Θεσσαλονίκη και συμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο. Ανάμεσά τους ο πατέρας Ανδρέας Κεφαλογιάννης από τα Ανώγεια, που ήταν ένας εκ των ομιλητών που ανέβηκαν στο βήμα του συλλαλητηρίου.

«Σεβόμαστε την ιστορία, την καταγωγή, τα σπίτια μας, τις εκκλησιές μας και τους ανθρώπους όπου γης. Χωρίς ανούσιες κραυγές, είμαστε εδώ για να φωνάξουμε ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική. Είναι μια, είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι η γειτονιά της Ελλάδας, για την οποία χιλιάδες έδωσαν το αίμα τους». Και συνέχισε: «Δεν υπήρξαμε άρπαγες, δεν ατιμάσαμε την ιστορία, δεν ζητήσαμε παραπάνω απ’ όσα ο τόπος μας μας επέτρεψε να αξιωνόμαστε. Γιατί έχουμε θεό, έχουμε σημαία: Τη γαλανόλευκη. Έχουμε οικογένειες, ενορίες, έχουμε πολιτισμό, έχουμε αγάπη, αλληλεγγύη. Όσοι βρισκόμαστε σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι για να «διατρανώσουμε την αντίθεσή μας με ηρεμία ψυχής και λόγου, με αγάπη και ορθόδοξη σκέψη. Επειδή δεν δεχόμαστε η ιστορία μας να γίνεται φερέφωνο συμφερόντων. Δεν δεχόμαστε να μας εμπαίζουν. Να αναλογιστούν αν ο τόπος τούτος, αν η πατρίδα μας αντέχει άλλη πληγή. Λέμε όχι στη σπίλωση της ιστορίας μας, σε κάθε επεκτατική διάθεση για τα ελληνικά μακεδονικά εδάφη μας. Αντέχουμε, δεν είμαστε ριψάσπιδες, δεν ρίχνουμε τον σταυρό, δεν διπλώνουμε τη σημαία μας», είπε ο πατήρ Ανδρέας.

Ο χαιρετισμός του πατρός Ανδρέα Κεφαλογιάννη από τ’ Ανώγεια:

Δείτε ξανά όλο το συλλαλητήριο με τους Κρητικούς να κλείνουν την εκδήλωση, τραγουδώντας το «Πότε θα κάμει ξαστεριά»