Μιχ. Ανδριανάκης: Ο λόγος για την πρώην Μεραρχία

Μια και βλέπω να έχει «ανάψει» η συζήτηση για την αξιοποίηση των διατηρητέων κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης και ιδίως του επί-δεκατρία χρόνια «κατειλημμένου» διατηρητέου Διοικητηρίου της Κρήτης και στη συνέχεια έδρας της Πέμπτης Μεραρχίας, ας θυμηθούμε μερικά χρήσιμα πράγματα.

Η αξιοποίηση διατηρητέων κτηρίων ιδίως στην παλιά πόλη των Χανιών και η σύνδεση του Ανώτατου Ιδρύματος με τη ζωή της πόλης-και πάλι ιδίως της παλιάς-ήταν μια μελετημένη στρατηγική των πρώτων Προέδρων της Διοικούσας Επιτροπής καθηγητών Π.Θεοχάρη και Θαλή Αργυρόπουλου.

Αυτό θα γινόταν παράλληλα με τη σταδιακή ανάπτυξη των Σχολών του νέου Ανώτατου Ιδρύματος στη μεγάλη έκταση, που απαλλοτριώθηκε στο Ακρωτήρι, χωρίς αυτή ουσιαστικά να παρεμποδίζεται και με αξιοποίηση πολλαπλών χρηματοδοτήσεων. Πολλές συζητήσεις είχαν γίνει ιδίως με τον αείμνηστο Θαλή Αργυρόπουλο για τη δυνατότητα αξιοποίησης και άλλων κατηγοριών «αδέσποτων» κτηρίων της παλιάς πόλης για την ανάπτυξη της Φοιτητικής Εστίας. Με την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων, τα αποκαταστημένα κτήρια θα συνέχιζαν να παίζουν ένα εποικοδομητικό για το Πολυτεχνείο και την πόλη ρόλο.

Ενώ η Φοιτητική Εστία θα μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει στην παλιά πόλη και σαν αντίβαρο στην επερχόμενη από τότε τουριστική λαίλαπα. Για το θέμα είχα αρθρογραφήσει τότε στην εφημερίδα «Βήμα». Το βρήκα χθες, σκαλίζοντας το αρχείο μου. Εύχομαι η συζητούμενη αξιοποίηση από το Πολυτεχνείο, να συνάδει με το μνημειακή και ιστορική αξία του κτηρίου, αλλά και το δημόσιο χαρακτήρα «της ωραιότερης πλατείας της πόλης». Και σκέφτομαι μήπως η ιδέα της στέγασης στα τρία εγκαταλειμμένα διατηρητέα κτήρια ενός μεγάλου μέρους της Φοιτητικής Εστίας είναι η καλύτερη και πιο επωφελής λύση για όλους.