Ο νόμος που κάνει τον εκπαιδευτικό αδύναμο απέναντι στο ίδιο το λειτούργημά του!

Με αφορμή τα όσα γράφονται από το μεσημέρι για τη φερόμενη χειροδικία εκπαιδευτικού σε βάρος μαθητή σε σχολείο των Χανίων, μου έρχονται κάποιες σκόρπιες σκέψεις, τις οποίες φοβόμουν ότι θα κάνω εδώ και χρόνια… απ’ όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4057/2012, αλλά και από την κατάργηση διατάξεών του τρία χρόνια αργότερα με το νόμο 4325.

Και δεν είναι μόνο δημοσιογραφικές σκέψεις, αλλά και σκέψεις συζύγου εκπαιδευτικού, ενός ανθρώπου που βλέπω καθημερινά να μοχθεί για τα παιδιά της στο σχολείο, αλλά και μετά που θα χτυπήσει το κουδούνι.

Και πιστέψτε με… θεωρώ ότι ο Σύλλογος Γονέων, ο Σύλλογος Διδασκόντων, αλλά και η Διεύθυνση Α’ θμιας Εκπαίδευσης έκαναν τα πάντα για να μείνει το περιστατικό έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά, όπως αποδείχθηκε, κάτι τέτοιο δε μπορούσε να συμβεί.

Ξεκαθαρίζω βεβαίως ότι αν αποδειχθεί ότι ο άνθρωπος αυτός έχει χειροδικήσει σε βάρος μαθητή, τότε να τιμωρηθεί παραδειγματικά γιατί πολύ απλά… δεν του αξίζει να είναι εκπαιδευτικός.

Ωστόσο, οφείλω απέναντι, όχι μόνο στον άνθρωπο που έχω δίπλα μου, αλλά απέναντι σε έναν ολόκληρο κλάδο που ενδεχομένως βάλλεται από αυτή την ιστορία, να γράψω τα εξής…

Ναι, είμαι σύζυγος ενός ανθρώπου που κατηγορείται ότι κάθεται σχεδόν έξι μήνες το χρόνο… είναι γυναίκα μου η δασκάλα του παιδιού σου!

Είναι αυτή που σφυρηλατεί την προσωπικότητά του, είναι αυτή που του… μαθαίνει γράμματα όπως έλεγαν οι παλιοί!

Του μαθαίνει… σε μία δύσκολη περίοδο για όλους, που η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική… είναι και κρίση αξιών, θεσμών και ότι άλλο μπορεί κανείς να σκεφτεί.

Δανείζομαι λοιπόν κάτι που έχει γράψει η Βάνια Τέρνερ στο VICE…

Στα δημόσια σχολεία της χώρας, οι δάσκαλοι βιώνουν τις δικές τους ιστορίες καθημερινής τρέλας. Οι αυθαίρετες διώξεις, που κάποιες φορές τους ταλαιπωρούν για χρόνια και μπορεί να οδηγήσουν πολλούς από αυτούς μέχρι και σε διαθεσιμότητα, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ο εκπαιδευτικόςστιγματίζεται και ταλαιπωρείται πολλές φορές για μήνες. Ομως, ένας εκπαιδευτικός δεν είναι ο υπάλληλος γραφείου που θα απομακρυνθεί από την υπηρεσία του και τους συναδέλφους του.

Όταν είσαι εκπαιδευτικός και σε απομακρύνουν από ένα σχολείο, σε βλέπουν εκατοντάδες μαθητές και γονείς, οι οποίοι μεθαύριο θα σε κοιτάζουν με μισό μάτι και θα πάψουν να σε σέβονται. Πέρα από την ψυχική ταλαιπωρία και τα χρήματα που ξοδεύονται, υπονομεύεται και η επαγγελματική υπόσταση του δασκάλου.

Αυτά τα ολίγα… Τροφή για σκέψη!

Παντελής Γιαΐτσης
Δημοσιογράφος και σύζυγος εκπαιδευτικού