Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν! Ένταση, απουσίες, αποχωρήσεις και μία στήριξη στον Δήμαρχο Χανίων, για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου! Όλα όσα έγιναν! (φωτο)

Από σχεδόν πλήρη διαφωνία, πλην του κ. Γιάννη Σαρρή, με τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, «στέφθηκε» η ενημέρωση που έγινε στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, απόντος του κ. Άρη Παπαδογιάννη, ο οποίος και -προφανώς- θα εξηγήσει τους λόγους της απουσίας του στη συνεδρίαση της Παρασκευής του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μία ενημέρωση που ξεκίνησε με τον κ. Βάμβουκα να κάνει λόγο για ελάχιστο τίμημα που θα καταβληθεί για την έκταση, αλλά και σημειώνοντας ότι το παράδειγμα των Σερρών (που έχει αναφέρει το Parakritika.gr) δεν αποτελεί και το καλύτερο, αφού δεν υπήρξε συνεννόηση και καλός χειρισμός.

Για πρώτη φορά δε, ο Δήμαρχος Χανίων μίλησε για αναπροσαρμογή του τιμήματος των 80.000 ευρώ, με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή.

«Θα είναι τεράστια τα κέρδη για τον Δήμο μας. Μόνο τα κτίρια που θα αξιοποιηθούν, θα απαλλάξουν το Δήμο από ενοίκια. Βάσει νόμου, είναι απαραίτητο το master plan για να ξέρουν στο ΥΕΘΑ πως θα αξιοποιηθεί η έκταση. Έχουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο πάρει τις αποφάσεις μας, αλλά θα γίνει και μία επιστημονική μελέτη, ώστε να περάσουμε σε τελικές αποφάσεις. Το τίμημα που θα πληρώσουμε είναι επί της αντικειμενικής αξίας και δεν θα αναπροσαρμόζεται, παρά μόνο με τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Παράλληλα, δεν πρόκειται ο Δήμος μας να καταβάλλει ούτε ευρώ για τη μετεγκατάσταση του στρατού. Θα πρέπει το συμβούλιό μας να αποδεχθεί την πρόταση, να ανταποκριθεί, αλλά η ευθύνη της τελικής απόφασης είναι ευθύνη κάθε παράταξης. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να υπάρξει μία ομόφωνη απόφαση. Είναι «εθνικό» θέμα για την πόλη μας. Είναι αίτημα 66 ετών και ήρθε επιτέλους μία δικαίωση. Έχουμε αυτή τη στιγμή μία ευνοϊκή μεταχείριση και θέλω να προχωρήσουμε. Ίως με την πάροδο των ετών αλλάξουν κάποια πράγματα, αλλά να είσαστε σίγουροι ότι θα προκύψουν έσοδα και από άλλες δραστηριότητες μέσα στην έκταση», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Βάμβουκας.

Από πλευράς της, η κα Νάνσυ Αγγελάκη σημείωσε… «Τίθεται ζήτημα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Από την άλλη, έχουμε ομόφωνα αποφασίσει για χώρο πρασίνου, για ένα σχολείο και χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων. Τώρα μας λέτε πως πρέπει να υπάρξει master plan για την οικονομική βιωσιμότητα. Σας ρωτώ ευθέως… είχατε ένα προσχέδιο όταν πήγατε στην Αθήνα; Το στρατόπεδο είναι ούτως ή άλλως εκτός σχεδίου και το θέλουμε στο ΓΠΣ ως μη πολεοδομημένη περιοχή. Όσο δε για το τίμημα, μας λέτε σήμερα ότι θα αναπροσαρμόζεται. Τελικά πόσο θα είναι;»

Μετά από παρέμβαση σε αυτό το σημείο του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου, κ. Κώστα Μπροκαλάκη, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό, εξηγήθηκε ότι η έκταση έχει ήδη περάσει στο περιουσολόγιο του Δημοσίου.

Ο κ. Σαρρής πρότεινε να γίνει από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης μία ερευνητική εργασία, ενώ ρώτησε για το πως ο Δήμαρχος φαντάζεται το master plan και ποιος θα το κάνει. Συμφώνησε δε με τον Δήμαρχο Χανίων πως πρόκειται για μία πολύ συμφέρουσα πρόταση.

«Το Υπουργείο θα αποφασίσει αν και πως θα είναι ωφέλιμη για τα Χανιά η έκταση του στρατοπέδου και οι δράσεις που θα αναπτυχθούν εκεί; Αυτοί και όχι εμείς; Ο νόμος αυτός είναι απαράδεκτος», σχολίασε ο κ. Νίκος Παπαντωνάκης.

«Εγώ θα κάνω μία προβοκατόρικη ερώτηση, γιατί είναι προκλητική η στάση σας κε Δήμαρχε. Επικαλεστήκατε την απόφαση του Δ.Σ. Μάλλον δεν την ξέρετε. Σε αυτήν δεν αναφέρεται ούτε master plan, ούτε χρήση κτιρίων, ούτε ενοικίαση. Ξέραμε μόνο για παραχώρηση… κι εσείς μας φέρατε μία ενοικίαση. Είναι η απόφαση του Δ.Σ. αυτή;», είπε με καυστικό τρόπο ο κ. Σεραφείμ Ρίζος.

«Είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Αν είναι προκλητικό το να φέρνει μία πρόταση ο Δήμαρχος, θα το κρίνει το Δ.Σ. Όσο για το master plan, πάμε με βάση την κείμενη νομοθεσία. Βλέπω όμως δυστυχώς ότι κάποιοι έχετε διάθεση να μην γίνει απολύτως τίποτα, αν και είναι ευκαιρία, μαζί με το ΓΠΣ, να ταυτιστούν κάποια πράγματα. Το ΓΠΣ δεν πρέπει να καθυστερήσει λόγω του στρατοπέδου. Μην ανησυχείτε πως θα εγκριθεί κάτι που δεν προβλέπεται! Η αγωνία μας είναι πως σύντομα θα πρέπει να δώσουμε μία λύση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το master plan δεν θα πρέπει να βασιστεί σε αποφάσεις Δ.Σ., αλλά σε μία επιστημονική μελέτη. Δεν είμαστε οι φωστήρες για να μην ακούσουμε το ΤΕΕ ή το Πολυτεχνείο! Θέλει επίσης σκέψη για το αν πρέπει να είναι μη πολεοδομημένη περιοχή. Το Δ.Σ. δεν ψήφισε για 100% πράσινο. Να το πείτε εσείς στον κόσμο ότι δεν έχει άλλες ανάγκες η πόλη. Μιλάμε για 100 χρόνια, μιλάμε για το μέλλον Υπάρχουν κι άλλες ανάγκες. Ο δημόσιος διάλογος θα γίνει σωστά και συντεταγμένα, με το Δ.Σ. να κρίνει και να εγκρίνει. Αν παρουσιάσουμε κάτι καλό στο ΥΕΘΑ, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα», απάντησε σε έντονο ύφος ο Δήμαρχος Χανίων, κυρίως προς τον κ. Ρίζο, αναγκάζοντας τον τελευταίο να σχολιάσει…

«Δεν δέχομαι πολιτικό μάθημα από εσάς κε Βάμβουκα. Αυτή είναι μία προσπάθεια εκβιασμού για την απόσπαση συναίνεσης από την αντιπολίτευση. Θυμίζω απλά ότι το ζήτημα της διεκδίκησης ήρθε μέσα από τις πρωτοβουλίες και τα κινήματα των πολιτών. Δεν μπορείτε να μας κουνάτε το δάχτυλο σήμερα. Μην κατηγορείτε λοιπόν εμάς ότι δεν θέλουμε τίποτα. Εσείς όμως έχετε άλλα πράγματα κατά νου και απλά επαναλαμβάνετε τα γνωστά σας διλήμματα. Διεκδικήσαμε παραχώρηση κε Δήμαρχε, όχι ενοίκιο, ούτε πολεοδόμηση. Σας δεσμεύουν οι αποφάσεις του Δ.Σ. Είσαστε απαράδεκτος!», πρόσθεσε ο κ. Ρίζος, ο οποίος δεν παρέμεινε άλλο στη διαδικασία και αποχώρησε.

Λίγο αργότερα, κι ενώ ο κ. Σαρρής τάχθηκε πλήρως με την πρόταση που έφερε ο Δήμαρχος, αναπτύχθηκε διάλογος σε έντονο ύφος ανάμεσα στους κ.κ Σαρρή και Παπαντωνάκη, όταν ο τελευταίος τόνισε πως ο κ. Σαρρής λέει ψέματα αναφορικά με το τι αποφάσισε στη ενημερωτική εσπερίδα στο ΤΕΕ η Πρωτοβουλία Πολιτών.

Μάλιστα, ο κ. Παπαντωνάκης σχολίασε πως η ενημέρωση του Δημάρχου χειροτέρεψε την κατάσταση. «Ο Τσίπρας δεσμεύτηκε για παραχώρηση και όχι για ενοικίαση. Πάτε να ξεγελάσετε τον κόσμο κε Δήμαρχε», κατέληξε ο κ. Παπαντωνάκης και… κάπου εκεί δόθηκε το ραντεβού για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *