«Τα Χανιά έχουν όλες τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις που απαιτούνται!» Διημερίδα στο ΕΒΕΧ για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη (βίντεο κ’ φωτό)

«Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στα Χανιά»… Αυτός είναι το θέμα της διημερίδας που πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο Χανίων. Κεντρικό ζήτημα είναι το κατά πόσο μπορούν τα Χανιά να βασιστούν σε όλα εκείνα τα στοιχεία που διαθέτουν, προκειμένου να υπάρξει σημαντική αναπτυξιακή προοπτική. Επίσης, παρουσιάζονται τα τρέχοντα προγράμματα του Επιμελητηρίου, τα σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές ΜμΕ.

Παράλληλα, συζητείται το βασικό θέμα της εξωστρέφειας των τοπικών ποιοτικών προϊόντων, ενώ αναλύονται οι διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές που θα επιτρέψουν στις ΜμΕ να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

«Οι άνθρωποι που συμμετέχουν από το εξωτερικό θα μας μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Γιάννης Μαργαρώνης, ο οποίος στάθηκε στο θέμα του παραεμπορίου, της AirBnB, της Ryanair, ενώ ξεκαθάρισε πως στις 10 Νοεμβρίου θα γίνει γνωστός ο συνδυασμός του, με τον οποίο θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του Επιμελητηρίου.

Για τις συνέργειες που μπορούν να δώσουν στη χώρα την αναπτυξιακή ώθηση που απαιτείται, έκανε λόγο ο Γ.Γ. Εμπορίου, Αντώνης Παπαδεράκης, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι… «από τον προβληματισμό που είχαμε σαν χώρα τα τελευταία 8 χρόνια για το πως θα σωθούμε περνάμε πλέον στην επόμενη ημέρα που αφορά την ανάπτυξη». 

Τέλος, στο περιθώριο της ημερίδας, σε σχετικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων, Γιώργος Μαραθάκης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος σε ότι αφορά τη διάθεση καταλυμάτων μέσω της πλατφόρμας AirBnB, τονίζοντας πως ο κλάδος δοκιμάζεται, ενώ ο νέος ειδικός φόρος αναμένεται να φέρει δυσμενείς επιπτώσεις στον χώρο των ενοικιαζόμενων δωματίων.