Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία να συναντηθούμε με φίλους, συγγενείς και φυσικά να απολαύσουμε όλοι μαζί τις πασχαλινές διατροφικές παραδόσεις. Ωστόσο, είναι μέρες οι οποίες χαρακτηρίζονται από την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού απ’ότι στην καθημερινότητά μας, και ιδιαιτέρως κρέατος, γλυκισμάτων και αλκοολούχων ποτών.
Οι περισσότεροι αναρωτιέστε τί πρέπει να κάνετε τώρα για να «αποτοξινωθείτε». Η απάντηση είναι πως δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια τροφή που «αποτοξινώνει» τον οργανισμό μας, δηλαδή να αποβάλει τις τοξίνες και τα άχρηστα μεταβολικά προϊόντα. Τη διεργασία αυτή αναλαμβάνουν το ήπαρ (συκώτι) και οι νεφροί μας, τα οποία δουλεύουν σε καθημερινή βάση και όχι μόνο όταν φάμε παραπάνω. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε για να βοηθήσουμε, είναι να εξασφαλίζουμε την επαρκή πρόσληψη όλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή. Συνεπώς, μπορείτε να προσπεράσετε τις ‘δίαιτες αποτοξίνωσης’ που θα κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο αυτές τις μέρες. Από την άλλη, φροντίστε να καταναλώσετε 3 κυρίως γεύματα ημερησίως, δίνοντας έμφαση στην ποικιλία και την ισορροπία, και 1-2 θρεπτικά σνακ τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά ή δημητριακά ολικής άλεσης.
Αν παραλείψατε να καταναλώσετε φρούτα και λαχανικά τις μέρες των εορτών, ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στη διατροφή σας. Επιλέξτε φρούτα για ενδιάμεσο σνακ και καταναλώστε λαχανικά μαζί με κάθε κύριο γεύμα. Φροντίστε να καταναλώνετε 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως, από αυτά 6-8 ποτήρια να είναι νερό. Aποφύγετε την κατανάλωση αναψυκτικών, έτοιμων χυμών και γλυκών ροφημάτων. Αν δυσκολεύεστε ή ξεχνάτε να πιείτε νερό, ένας καλός τρόπος υπενθύμισης είναι να έχετε πάντα δίπλα σας ένα μπουκαλάκι ή ένα ποτήρι γεμάτο με νερό στο τραπέζι, στο γραφείο, στην τσάντα σας.
Για όσους νήστεψαν τη σαρακοστή θεωρείται απαταίτητο να εμπλουτίσετε ξανά τη διατροφή σας με πηγές πρωτεϊνών, με χαμηλά λιπαρά, όπως κοτόπουλο, μοσχάρι ή χοιρινό κρέας (χωρίς το ορατό λίπος) και ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση ‘γιορτινών μερίδων φαγητού’ για 1-2 μέρες συνήθως δεν είναι ικανή να αλλάξει το βάρος μας σε αξιόλογο βαθμό. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στο σώμα σας να επανέλθει στην κανονικότητά του, μέσα από ένα ισορροπημένο και θρεπτικό πρόγραμμα διατροφής με ποικιλία γεύσεων, που να προσαρμόζεται στις συνήθειες σας, τις προτιμήσεις σας και την κουλτούρα σας.
Δρ Νικολέτα Σταματάκη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Διδάκτωρ & Επίτιμη επιστ. συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ
BSc, MSc Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο